ΝΕΑ ΤΟΥ SENSE-COG | ΕΚΔΟΣΗ 4 | Νοέμβριος 2019
 
 
Link to website
 
 
ΝΕΑ ΤΟΥ SENSE-COG | ΕΚΔΟΣΗ 4 | Νοέμβριος 2019
 
 

ΝΕΑ ΤΟΥ SENSE-COG ΕΚΔΟΣΗ 4 – Νοέμβριος 2019

Καλωσορίσατε στην τέταρτη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του προγράμματος SENSE-Cog! Το ενημερωτικό μας δελτίο κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες με στόχο να σας ενημερώνει για το πρόγραμμα SENSE-Cog, τη μέχρι στιγμής πρόοδο του προγράμματος, τα μελλοντικά μας σχέδια, επερχόμενες εκδηλώσεις, καθώς και για τις δράσεις των μελών της κοινοπραξίας. Αυτή η έκδοση είναι αφιερωμένη στην ομάδα του ερευνητικού προγράμματος στην Αθήνα. Για να διαβάσετε το ενημερωτικό δελτίο στα Αγγλικά ή στα Γαλλικά, παρακαλώ επιλέξτε την αντίστοιχη σημαία πιο κάτω.   

     

Περιεχόμενα

  • To SENSE-Cog εν δράσει
  • Γνωρίστε την ομάδα στη Νίκαια
  • Δημοσιεύσεις που ενδιαφέρουν
  • Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το SENSE-Cog εν δράσει

Νέα για την τυχαιοποιημένη δοκιμή αισθητηριακής υποστήριξης για να βελτιώσουμε τη νοητική υγεία ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

Η δοκιμή έχει ως στόχο να διερευνήσει τη στήριξη που προσφέρεται για την ακοή και την όραση από τον/την λειτουργό αισθητηριακής υποστήριξης σε άτομα με άνοια στο σπίτι τους. Η δοκιμή διερευνά εάν η αισθητηριακή υποστήριξη που προσφέρεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική υγεία των ατόμων με άνοια. Η στήριξης που προσφέρεται είναι προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου.

7 κέντρα συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή: Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο (Manchester, Lancashire, και Warrington) έχει στρατολογήσει 46 δυάδες συμμετεχόντων (άτομο με άνοια & φροντιστής/φροντίστρια), η Αθήνα (Ελλάδα) 31, η Λευκωσία(Κύπρος) 23, η Νίκαια (Γαλλία) 18, και το Δουβλίνο (Ιρλανδία) 10 δυάδες.  Τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναφέρουν ότι η στήριξη που λαμβάνουν για την ακοή και την όραση είναι χρήσιμη, και ότι είναι ενδιαφέρον να λαμβάνουν μέρος.

Νέα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει τη στρατολόγηση ατόμων για τη μελέτη επικύρωσης και την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Υπάρχει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει ανάγκη για συμμετοχή περισσότερων ατόμων. Εάν γνωρίζετε άτομα που μπορεί να ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τα μέλη της ελληνικής ομάδας στο κάτωθι email: sensecoghellas@gmail.com .

Μέλη της ομάδας του SENSE-Cog στην Αθήνα συμμετέχουν σε συνέδρια, ώστε να αναδείξουν το σημαντικό έργο του προγράμματος. Πρόσφατα, μέλη της ομάδας παρουσίασαν το SENSE-Cog κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Ελληνικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής κοινής πρωτοβουλίας για την άνοια», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο στην Αθήνα.

Φωτογραφία: Η Ευαγγελία Κοντογιάννη και ο Αντώνιος Πολίτης παρουσιάζουν το πρόγραμμα SENSE-Cog στην ημερίδα με τίτλο «Ελληνικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής κοινής πρωτοβουλίας για την άνοια», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο στην Αθήνα.

 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SENSE-Cog πήγε Βραζιλία

Η κύρια λειτουργός αισθητηριακής υποστήριξης Emma Hooper ήταν μια από τους/τις επτά ερευνητές/τριες από το Ηνωμένο Βασίλειο που επελέγησαν να συμμετέχουν στο πρώτο ερευνητικό συνέδριο Ηνωμένου Βασιλείου-Βραζιλίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Belo Horizonte στη Βραζιλία από τις 25-27 Ιουλίου 2019.  

Η Emma συμμετείχε μαζί με είκοσι ερευνητές/τριες από τη Βραζιλία με στόχο να εξερευνήσουν προκλήσεις σε θέματα όπως οι (λανθασμένες) αντιλήψεις, η  (λάνθασμένη) διάγνωσης και η αντιμετώπιση της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας. Το συνέδριο συντόνιζαν ερευνητές από τα πιο κάτω πανεπιστήμια Federal University of Minas Gerais και University of East Anglia. Ήταν μια σημαντική ευκαιρία να παρουσιαστεί το έργο του SENSE-Cog και να κτιστούν διεθνή δίκτυα συνεργασία με άλλους ερευνητές στον τομέα της άνοιας.

 Φωτογραφία: Η Emma Hooper μαζί με ερευνητές/τριες από τη Βραζιλία εξερεύνησαν προκλήσεις σε θέματα όπως οι (λανθασμένες) αντιλήψεις, η  (λάνθασμένη) διάγνωσης και η αντιμετώπιση της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας στο πρώτο ερευνητικό συνέδριο Ηνωμένου Βασιλείου-Βραζιλίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Belo Horizonte στη Βραζιλία τον Ιούλιο του 2019.

Πώς να αξιολογήσουμε τις ανάγκες υποστήριξης στην έρευνα για την άνοια

Στο συνέδριο με τίτλο Primary Care Mental Health Research Conference (PCMH), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ στις 23 Μαΐου 2019, η Hannah Hussain παρουσίασε το έργο της σχετικά με τη σημαντικότητα της διερεύνησης του κόστους που σχετίζεται με τις ανάγκες υποστήριξης για δραστηριότητες καθημερινής ζωής σε άτομα με άνοια που συμμετέχουν σε ερευνητικές μελέτες.

Ο όρος δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβάνει βασικές δραστηριότητες όπως είναι το ντύσιμο και το λούσιμο μέχρι δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερο προγραμματισμό, όπως είναι το ψώνισμα και η ετοιμασία φαγητού.  Η Hannah είναι ειδικός στα Οικονομικά της Υγείας και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Manchester για το πρόγραμμα SENSE-Cog.  

Στην ομιλία της, η Hannah περιέγραψε το πρόγραμμα SENSE-Cog και παρουσίασε κάποια πρώιμα αποτελέσματα από μια μελέτη αναθεώρησης που εξέτασε το πως να υπολογίζονται σε ερευνητικές μελέτες, οι αλλαγές στο κόστος για τις ανάγκες υποστήριξης των ατόμων. Η ομιλία απευθύνονται σε ερευνητές/τριες και προσωπικό στον τομέα της ψυχικής υγείας, καθώς και σε γιατρούς.

Η Hannah παρουσίασε επίσης το έργο της σε συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακοοικονομικών (ISPOR), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στη Δανία μεταξύ 2-6 Νοεμβρίου 2019. Στο συνέδριο συμμετείχαν φορείς χάραξης πολιτικής, ερευνητές/τριες, ακαδημαϊκοί και οργανισμοί εκπροσώπησης ασθενών από όλον τον κόσμο.

Εκδηλώσεις για τη νοητική υγεία

Η ομάδα του SENSE-Cog στο Μάντσεστερ συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Νοητική Υγεία και Ενεργός Γήρανση», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Stockport στις 3 Οκτωβρίου 2019. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 120 άτομα και ήταν η πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε στην περιοχή με έμφαση στη νοητική υγεία. Η ανατροφοδότηση από όσα άτομα συμμετείχαν ήταν πολύ θετική και αποτέλεσε μια ευκαιρία για την ομάδα του SENSE-Cog να στρατολογήσει συμμετέχοντες στις ερευνητικές μελέτες. Η ομάδα του SENSE-Cog χρησιμοποίησε συσκευές Εικονικής Πραγματικότητας για να δείξει στα άτομα πώς είναι να έχεις απώλεια όρασης.

 

Φωτογραφία: Από την εκδήλωση με θέμα «Νοητική Υγεία και Ενεργός Γήρανση στο Stockport

Η ομάδα του SENSE-Cog στο Μάντσεστερ συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση για το κοινό που διοργάνωσε ο οργανισμός Alzheimer’s Research UK στις 24 Οκτωβρίου 2019.  Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάνστεστερ, συμμετείχαν πάνω από 800 άτομα. Επισκέπτες όλων των ηλικιών μίλησαν με την ομάδα του SENSE-Cog και δοκίμασαν τα τεστ ακοής και όρασης. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν το Echecker και η ανατροφοδότησή τους σχετικά με τις πιθανές εφαρμογές του και τη σημασία του για άτομα που ανησυχούν για τη νοητική υγεία, καθώς και την υγεία της όρασης και της ακοής, ήταν θετική. Τα νεαρότερα άτομα δοκίμασαν τη συσκευή εικονικής πραγματικότητας για να βιώσουν το πως μοιάζουν τα πράγματα σε ένα άτομο με απώλεια όρασης, και επίσης καλέστηκαν να συμπληρώσουν κάποια από τα έργα της αξιολόγησης MoCA, όπως είναι η αντιγραφή κύβου και ο σχεδιασμός ρολογιού

Φωτογραφία: Η Saima Sheikh και η εθελόντρια Jennah Miah έτοιμες να ενημερώσουν το κοινό για το πρόγραμμα SENSE-Cog.

Ένα μεγάλο ‘Ευχαριστώ!’ στις Ομάδες Χρηστών Έρευνας

Φωτογραφία: Τα μέλη της Ομάδας Χρηστών Έρευνας του Μάντσεστερ και η ερευνητική ομάδα του SENSE-Cog γιόρτασαν μαζί το έργο και τη συμβολή των μελών της ομάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μετά από τέσσερα χρόνια προσφοράς, η εμπλοκή των Ομάδων Χρηστών Έρευνας φτάνει στο τέλος της. Μια σειρά ευχαριστήριων εκδηλώσεων λαμβάνει μέρος στο Μάντσεστερ, στη Νίκαια, στη Λευκωσία και την Αθήνα, ώστε να ευχαριστήσουμε και επίσημα τα άτομα για τη συνεχή συμβολή τους, καθώς και για την ανταλλαγή εμπειριών ζωής, κάτι που ήταν και ο λόγος που καλέστηκαν να εμπλακούν στο πρόγραμμα SENSE-Cog. Σε κάθε ευχαριστήρια εκδήλωση, η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, καθώς και θα εξηγήσει πώς οι εισηγήσεις των μελών της ομάδας λήφθηκαν υπόψη.  

Ανατροφοδότηση από τις ερευνητικές ομάδες για τον αντίκτυπο της εργασίας με τις Ομάδες Χρηστών Έρευνας:

“Μας βοήθησε ως ομάδα, επειδή τα άτομα που συμμετείχαν έκαναν χρήσιμες ερωτήσεις και αυτό μας ώθησε να μιλούμε για το πρόγραμμα με έναν πιο σαφή και απλό τρόπο.”

“Είναι δύσκολο για έναν επαγγελματία που δεν αντιμετωπίζει κάποιες από τις δυσκολίες που αναφερόμαστε να κατανοήσει το νόημα αυτών των δυσκολιών, το οποίο το κάνει πιο δύσκολο για εμάς να γνωρίζουμε πάντα ποιες προτεραιότητες πρέπει να θέσουμε ή εάν η προσέγγιση μας είναι η κατάλληλη. Γι’ αυτό, ναι,  η συμμετοχή των ομάδων έδωσε διαφορετική οπτική στη δουλειά μας.”

“Πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο και προσφέρει μια άλλη προοπτική στην έρευνα την οποία χρειάζεται να έχουμε, επειδή τείνουμε κάπως, ξέρεις, να αφαιρούμε το συναίσθημα από την καθημερινότητά μας ως ερευνητές και όταν δουλεύεις με πραγματικούς ασθενείς που μεταδίδουν οι ίδιοι την πληροφορία, δίνει όντως μια διαφορετική οπτική.”

4η Γενική Συνέλευση 2019 του SENSE-Cog στο Δουβλίνο, στο Διεθνές Ινστιτούτο Νοητικής Υγείας

Η 4η ετήσια συνάντηση του προγράμματος SENSE-Cog πραγματοποιήθηκε μεταξύ  9-10 Οκτωβρίου 2019, στο Δουβλίνο, στο Διεθνές Ινστιτούτο Νοητικής Υγείας με έδρα το Trinity College. Οι ερευνητικές ομάδες συζήτησαν για την πρόοδο του προγράμματος SENSE-Cog και προγραμμάτισαν την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ομάδας για μια ακόμη Ετήσια Συνέλευση! Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής!

Γνωρίστε την ομάδα στην Αθήνα

Γνωρίστε την ομάδα στην Αθήνα

Φωτογραφία (από αριστερά): Μαρία Πασσά, Ευγενία Κατιρτζόγλου, Αντώνιος Πολίτης, Ευαγγελία Σταμούλη, Ευαγγελία Κοντογιάννη. Φωτογραφία στα δεξιά: Μαρία Αλεξάκη.

Αντώνιος Πολίτης

Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α ́ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Διευθυντής Μονάδας Ψυχογηριατρικής.

Ευαγγελία Σταμούλη

Γενικός Ιατρός, Διδάκτωρ Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ευαγγελία είναι εξωτερική επιστημονική συνεργάτης στη Μονάδα Ψυχογηριατρικής της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Πασσά

Κοινωνική Λειτουργός στην Μονάδα Ψυχογηριατρικής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Η Μαρία έχει εκπαιδευτεί στη Ψυχοθεραπεία σε  ηλικιωμένους ασθενείς με καταθλιψη και στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, και έχει λάβει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ευγενία Κατιρτζόγλου

Ψυχίατρος και επιστημονική συνεργάτης στη Μονάδα Ψυχογηριατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Αλεξάκη

Κοινωνική Λειτουργός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Εργασία. Η Μαρία εργάστηκε με ποικίλους πληθυσμούς σε δομές στην κοινότητα, καθώς και δομές εξωνοσοκομειακής και ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Ευαγγελία Κοντογιάννη

Ψυχολόγος, MSc στην “Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών” με εκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία.

Σκέψεις από την Ομάδα Χρηστών Έρευνας Αθήνας:

"Οι συναντήσεις  μας πραγματοποιούνται  σε ευχάριστο περιβάλλον και μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα. Υπάρχει συμμετοχή από όλους μας με έντονη την ανάγκη να εκφράσουμε απόψεις και σχόλια που θα βοηθήσουν τους στόχους της έρευνας. Ακολουθούμε τις οδηγίες και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στα ερωτήματα μέσα από συζήτηση και τις απαραίτητες διευκρινήσεις από τις συντονίστριες. Ο χρόνος που μας δίνεται είναι επαρκής. Εκφράζω την ικανοποίηση και τη χαρά μου για την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Μαθαίνω και συνεχίζω να μαθαίνω πόσο σημαντική είναι συμμετοχή σε ομάδα που επεξεργάζεται κοινά προβλήματα και ανάγκες ανθρώπων ηλικιωμένων που αναζητούν μια ζωή με ποιότητα. Η επαφή και γνωριμία μου με ειδικούς είναι σημαντική για μένα. Γνωρίζω περισσότερα για τις δυσκολίες στη φροντίδα της άνοιας και της συνέπειες της. Το πρόγραμμα μας δίνει ακόμη την ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στις δυσκολίες ακοής και όρασης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στις συντονίστριες που φρόντισαν ώστε οι συναντήσεις να μας δίνουν κάθε φορά  την ευκαιρία να επεξεργαζόμαστε το απαραίτητο υλικό με άνεση και ευχαρίστηση."

"Αναφορικά με την παρέμβαση  SENSE-Cog  αλλά και συνολικά το πρόγραμμα ,όπως το παρακολουθήσαμε θα μπορούσα να πω ότι αποτέλεσε μία αφορμή για  την πληρέστερη ενημέρωση μας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων με νοητικά ελλείμματα καθώς και ελλείμματα  ακοής και όρασης. Πέρα από την ενημέρωση όμως, ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας υπήρξε η συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων με τα προβλήματα αυτά. Το γεγονός ότι μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα τους θεωρώ ότι έδωσε την δυνατότητα σε όλους εμάς που βρισκόμαστε κοντά τους  να αντιληφθούμε το μέγεθος των δυσκολιών που βιώνουν και κυρίως τις επιπτώσεις που αισθάνονται  να επισυμβαίνουν στην καθημερινότητα τους  και στην κοινωνικοποίηση τους . Θεωρώ ,ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα ,πως όλη αυτή η διαδικασία μου άνοιξε ένα παράθυρο επίγνωσης της κατάστασης που βιώνουν τα προσφιλή μου πρόσωπα και πως ακόμα μου δόθηκαν κάποιες σημαντικές κατευθύνσεις για να καταλάβω και να αντιμετωπίσω θετικότερα και αποτελεσματικότερα την κατάσταση αυτή  σε καθημερινή βάση καθώς και να μπορώ να είμαι ουσιαστικά παρούσα και δίπλα τους  με τον πλέον θετικό και παραγωγικό τρόπο."

Δημοσιεύσεις που ενδιαφέρουν

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συντονιστής: University of Manchester

Λειτουργός Προγράμματος (Πακέτο Εργασίας 5):

Jahanara Miah

Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

undefined Jahanara.Miah@manchester.ac.uk

 

Διαχείριση Προγράμματος SENSE-Cog:

ARTTIC, Γερμανία

Δρ. Otilia Postea

undefinedsense-cog_info@eurtd.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε www.sense-cog.eu

Ακολουθήστε μας στο Twitter & LinkedIn

SENSE-Cog on Twitter SENSE-Cog on LinkedIn

Το πρόγραμμα SENSE-Cog έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, κάτω από τη σύμβαση με Αρ. No 668648.

 Copyright | Imprint

Αν δεν επιθυμείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο, παρακαλoύμε κάντε κλικ εδώ για να διαγραφείτε από τη λίστα.

 
 
SENSE-Cog has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 668648. Copyright | Imprint
 

If you no longer wish to receive our newsletter please click here to unsubscribe.

Having trouble viewing this email? Click here to view it in your browser.